Cum știi că este timpul să îți schimbi locul de muncă?

Cum știi că a venit momentul pentru o schimbare? Cum îți dai seama dacă locul de muncă din prezent a ajuns să fie mai greu de tolerat decât ar fi normal sau este sub nivelul tău de competență și expertiză? Cum știi că este prea mult sau prea puțin? Sunt întrebări dificile la care de multe ori răspunsul nu este atât de evident pe cât am crede.

Probabil că mulți dintre noi ne-am făcut un scenariu în anumite momente ale vieții noastre când ajunsesem într-un punct la locul de muncă de la care simțeam că mai departe nu putem continua. Nemulțumirea, frustrarea, furia, efortul, solicitarea, plafonarea pot fi uneori pur și simplu prea mari pentru a mai justifica să stăm în acel loc. Cu timpul, acest amestec de sentimente se acumulează, iar la un moment dat înclină decisiv balanța în favoarea plecării.

Dar apoi intervin acele gânduri care dau glas fricilor: „poate nu o să îmi găsesc un alt loc de muncă”, „poate în altă parte o să fie mai rău decât aici”, „dar eu nu am alte competențe”, „cine o să mă mai angajeze pe mine?”, „până la urmă nu este așa rău aici” și lista poate continua. Fiecare dintre ele poate fi un motiv valid pentru care nu ești dispus să renunți la locul actual, dar fiecare poate fi și o frică sau un gând irațional care te oprește din a face un pas înainte în viața ta. Iar a lăsa frica să îți dicteze viața este, în opinia mea, probabil unul dintre cele mai mari păcate pe care le poți comite față de propria ta persoană.

Cu siguranță demisionarea este un pas mare în direcția haosului. Acest haos poate să rămână haos, timp în care va fi sursa unei anxietăți greu de gestionat, sau poate oferi ocazia apariției unei noi ordini cu posibilități de creștere și dezvoltare mai mari ca înainte. Prea mult haos și dezordine anulează orice posibilitate de a face ceva creativ sau constructiv pentru dezvoltarea ta și îți canalizează toată energia pe supraviețuire. Dacă te-ai aflat vreodată într-o asemenea situație, este foarte probabil să fi avut multe de învățat privind retrospectiv, dar în timp ce o trăiești, o asemenea perioadă nu este nicio plăcere. Dacă nu înțelegi despre ce vorbesc, imaginează-ți situația în care ești concediat fără să te aștepți. Aceasta este cu adevărat o situație în care ești aruncat în haos fără voia ta și trebuie să faci ceva pentru a restabili cursul firesc al lucrurilor.

La polul opus haosului este excesul de ordine. Ce se întâmplă atunci este că prea multă ordine devine sufocantă până în punctul în care nu mai simți acel suflu de prospețime care vine odată cu noile oportunități și experiențe care te țin alert și curios de ce îți va aduce ziua de mâine. Un exemplu ar fi munca de rutină la un job la care te-ai plafonat și nu ai nicio posibilitate de a avea noi experiențe, a dobândi abilități noi sau măcar de a fi promovat. Ziua de azi seamănă perfect cu ziua de ieri și va semăna perfect cu cea de mâine, astfel încât ce așteptări ai mai putea avea care să te țină alert și centrat în viața ta?

Schimbarea locului de muncă este într-un fel o „aventură”, în același timp palpitantă și periculoasă. De cele mai multe ori nu este o decizie ușor de luat, din motive bine întemeiate. Ca atunci când călătorești într-o țară străină, ai nevoie de un plan pus la punct și de pregătiri bine făcute, dacă vrei să te bucuri de experiență și să nu ai parte de ceva neașteptat și neplăcut.

Toate motivele pe care le-ai avea să pleci, dar și să nu pleci, trebuie analizate îndeaproape și puse în balanță. Ce nu trebuie să scapi din vedere este faptul că ai o datorie atât față de tine cel din prezent care stă și suferă, cât și față de tine cel din viitor care poate merită ceva mai mult și mai bun. Și nu uita de a treia variantă în care înduri și muncești acum sperând că viitorul îți va recompensa efortul, ceea ce de multe ori se și întâmplă, însă nu trebuie să îți pierzi speranța până când vine acel moment. Să lași frica să te împiedice să îți asumi o decizie este cea mai rea decizie. Și să nu faci nimic este o decizie, o decizie luată mai mult sau mai puțin conștient în fiecare zi în care nu schimbi nimic. Dar dacă sesizezi că resentimentele te macină din ce în ce mai mult, atunci înseamnă că a venit momentul să îți faci bine temele și să te pregătești pentru o schimbare. Să lași în mod controlat necunoscutul să aducă ceva nou în viața ta, poate chiar acel ceva care îți lipsea până atunci.