Psihoterapia – ordinea prin cuvânt

Psihoterapia este, la bază, o formă de terapie prin cuvânt. Se așează terapeutul și clientul, fiecare pe fotoliul lui, și încep să vorbească. După o perioadă, mai scurtă sau mai lungă, în care s-au văzut în fiecare săptămână sau la două săptămâni, dacă totul merge bine, încep să apară schimbări pozitive în viața clientului. Cum se întâmplă asta, ținând cont că aparent tot ce au făcut cei doi a fost să vorbească unul cu celălalt, într-un mediu securizant și urmând anumite principii?

Principiul de la care aș vrea să pornesc este cel al ordinii prin cuvânt. Psihoterapia funcționează prin metoda numirii și definirii lucrurilor, cum ar fi emoțiile, procesele cognitive, relațiile, obiectivele, fantasmele, visele etc. Lucrurile trebuie mai întâi definite și înțelese, ca apoi să poată fi puse în ordine. Ai nevoie de ordine în mintea ta pentru a putea ști cum să navighezi corect prin lume și încotro să te îndrepți. Cine simte că este deranjat de ceva, dar nu știe exact de ce și nu poate pune degetul pe problemă, are nevoie să își clarifice mai întâi niște lucruri, fie ele idei, credințe, nevoi sau dorințe. Lipsa ordinii din viața ta reflectă lipsa ordinii din spațiul tău mental. Ce aduce lumea în terapie sunt problemele de viață, iar ele trebuie clar definite și înțelese pentru a fi mai apoi corect abordate.

După ce ai numit lucrurile, le-ai înțeles și le-ai ordonat în mintea ta, poți face ordine și în jurul tău, iar aici psihoterapia te poate ajuta să îți conturezi, prin exercițiu, un model de gândire autoreflexiv. Poți, cu timpul, să ajungi să îți trăiești viața într-un mod mai conștient, de la simpla alegere asumată a felului în care petreci o după-amiază, la mai buna conștientizare a propriilor nevoi, la observarea mai atentă a ce îți declanșează furia sau frustrarea, la relaționarea mai bună cu partenerul sau cu un părinte. Pe scurt, psihoterapia te ajută să îți intre în obicei auto-reflecția și pe baza ei să poți lua decizii în acord cu propria ta persoană în cele mai diverse situații de viață.

Mai departe, trebuie să înțelegi că obiectivele îți determină percepția. Ținta pe care tu vrei să o atingi nu este intrinsec o țintă, ceva situat în exterior cu o valoare obiectivă. Ea este investită cu valoare subiectivă și în raport cu ea percepi lumea. Când te raportezi la un obiectiv, oamenii și lucrurile din jurul tău sunt fie ajutoare, fie obstacole, fie sunt irelevante. Iar aici, psihoterapia te poate ajuta în primul rând cu formularea obiectivului, și în al doilea rând cu înțelegerea a ce reprezintă un obstacol, unde poți găsi ajutoare și ce poți să ignori liniștit.

Obiectivul psihoterapiei este într-un fel sau altul acela de a face ordine, fie că este vorba despre lucruri de natură practică și pragmatică, emoțională, cognitivă sau relațională. Când începi un demers terapeutic poți să te gândești la el ca la un efort de a găsi o nouă ordine în dezordinea care a ajuns să te înconjoare. Poate ești într-un moment critic în care ai fost luat prin surprindere de viață sau ești suprasolicitat și ai nevoie de ajutor rapid și țintit. Poate este vorba despre un aspect al vieții tale în care ai lăsat să mocnească haosul multă vreme, iar acum nu mai poți să îl ignori pentru că a crescut la proporții prea mari. Sau poate îți simți viața prea restrânsă și crezi că trebuie să faci un pas în afara zonei tale de ordine și siguranță pentru a-ți lărgi orizontul de experiențe și a crește. În oricare dintre aceste situații este vorba despre raportul dintre ordine și haos. Ori este haosul prea mare și nu mai ai puncte de reper și sprijin în jurul tău, ori trăiești într-o ordine prea rigidă în care viața și-a pierdut suflul.

Cuvintele au un rol și o putere care nu trebuie neglijate, în terapie și în viața de zi cu zi. Ele pot să aducă fie ordine, fie haos. Numele pe care le pui lucrurilor și modul în care le conceptualizezi determină fundamental felul în care te percepi pe tine însuți și experiențele pe care le ai, relaționarea cu ceilalți și, în cele din urmă, drumul tău prin viață. Așadar, fii atent la felul în care numești lucrurile. S-ar putea să te influențeze mai mult decât crezi.